Galaktoboureko

DSC_5435

Galaktoboureko este o placinta ce face parte din bucataria greceasca.
Dupa cum bine stiti, mai toate deserturile grecesti se scalda in miere sau siropuri foarte dulci.
La fel este este galaktoboureko, o combinatie incredibila intre foi de placinta crocante, umplutura fina de gris si siropul cu miere si arome de lamaie, portocala sau trandafir.

Reteta este foarte simpla, iar ca si ingrediente aveti nevoie de:

16 foi de placinta
200 gr unt topit (pentru uns foile de placinta)

Pentru crema de gris:
170 gr gris cat mai fin
200 gr zahar
1 l lapte cu 3,5 grasime
4 oua
100 gr unt
1 baton vanilie

Pentru sirop
350 gr zahar
450 ml apa
1 baton scortisoara (sau jumatate lingurita scortisoara pudra)
Coaja de la o lamaie sau portocala
100 gr miere

Pentru ca siropul trebuie sa fie rece cand il punem peste placinta, vom incepe cu el.
Intr-o oala la foc mic puneti zaharul, apa, scortisoara si coaja de lamaie (atentie, coaja nu trebuie sa fie rasa, ci curatata cu peelerul sau cutitul).
Cand siropul incepe sa fiarba, iar zaharul s-a topit, luam oala de pe foc si o dam deoparte sa se raceasca.
Cand siropul este putin caldut, punem mierea.
Daca faceti cu aroma de trandafiri, acum este momentul sa turnati esenta sau lichiorul de trandafiri.

Crema de gris
Puneti la foc intr-o oala cu fund dublu laptele, jumatate din zahar (adica 100 gr), batonul de vanilie (taiat in doua si cu semintele scoase) si un pic de sare.
Cand laptele incepe sa se incalzeasca, puneti grisul si amestecati cu un tel pana cand compozitia incepe sa se ingroasa (10-15 minute).
Dupa ce ompozitia s-a ingrosat, luati oala de pe foc si puneti cele 100 gr unt.
Amestecati bine pana ce s-a incorporat tot untul.
Lasati oala deoparte sa se raceasca putin (nu uitati de ea si amestecati din cand in cand sa nu faca pojghita).

IMG_0436
Intr-un castron puneti ouale cu zaharul ramas (100 gr).
Le mixati pana cand acestea isi dubleaza volumul.
Turnati compozitia obtinuta peste crema de gris si amestecati usor.

Urmeaza sa pregatim tava si foile de placinta.
Topiti untul.
Cu o pensula ungeti tava bine cu unt topit.
Vom pune 8 foi de placinta jos in tava, si 8 foi deasupra.
Puneti o foaie de placinta in tava, aveti grija sa o impingeti bine in colturi, si ungeti-o cu unt (lasati marginle sa cada in exterior peste tava).
Procetati la fel si cu cele 7 ramase.

IMG_0441

Turnati peste foi crema de gris.

IMG_0446

Aduceti marginile foilor cazute in interior si aranjati-le peste crema.
Puneti si cele 8 foi de placinta ramase.
Nu uitati sa le ungeti cu unt pe fiecare in parte.
De data aceasta, taiati din marginile foilor ce trec de tava.
Cu un cutit portionati placinta dupa cum doriti.
Daca mai aveti unt topit ramas, turnati-l peste placinta.

Se da la cuptor la 160 grade pentru 1 ora si 20 minute, sau pana cand este rumenita bine.
Cand o scoateti din cuptor fierbinte, turnati peste ea siropul.

Se lasa sa se raceasca complet si se serveste cu incredere si fara frica. 🙂

DSC_5461

DSC_5467

No Replies to "Galaktoboureko"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.