Ghiveci de legume

Recunosc ca nu tin post atat de des pe cat ar trebui, insa atunci cand o fac, printre mancarurile favorite se numara ghiveciul Este un pic mai migalos de facut, cel putin reteta mea, asta pentru ca imi place sa prepar termic aproape fiecare leguma in parte, dupa care le pun in tava si le dau la cuptor sa se imprieteneasca.
Dupa cum vedeti si in poze, este un ghiveci mai scazut, imi place sa-l las la cuptor pana ii scade zeama aproape de tot.
Este bun cald, dar cred ca cel mai bun este rece.
Acum, ghiveciul se face cu ce legume va plac, sau cu ce aveti in frigider.
Nu exista cantitati exacte, totul este in functie de vasul in care il faceti.


Pentru o tava de cuptor potrivita, aveti nevoie de:

1 ceapa
1 morcov
1 telina mica
2 vinete
2 dovlecei
500 gr ciuperci
5 ardei capia
2 cartofi mari
O conopida mica
Un broccoli mic
500 ml suc de rosii
Sare, piper
2 foi de dafin
1 lingurita boia afumata
2-3 crengute cimbru uscat


Intai incepeti prin a pregati tava in care bagati legumele la cuptor.
Trebuie sa fie pe blatul mesei langa voi.
Cand terminati de preparat legumele, le puneti in tava in ordinea in care le faceti, nu conteaza prea mult pentru ca la final se amesteca toate.
Prima data incepeti prin a coace ardeii capia. Ori ii bagati la cuptor intr-o tava, ori ii faceti pe aragaz, nu conteaza, copti sa fie. Dupa ce s-au copt, ii curatati de pielite si de cotor, ii taiati bucati si ii puneti in tava.

IMG_4742

Acum, ceapa cu telina taiate marunt si morcovul taiat rondele se calesc in putin ulei incins. Dupa ce s-au calit putin, le puneti in tava.
Conopida si broccoli se rup buchetele si se opraresc in apa cu sare cca 10 minute, sau pana cand cutitul intra usor in ele. Se scurg de apa si se pun in tava peste ceapa.
Ciupercile taiate felii se trag la tigaie in putin ulei, fara sa puneti sare, altfel vor lasa apa prea multa, trebuie doar sa le caramelizati putin. Cand sunt gata, stiti ce urmeaza…le puneti in tava.
Vinetele, dovleceii si cartofii se taie cubulete si se prajesc pe rand in ulei incins.
Atentie, daca uleiul nu este incins, vor absorbi tot uleiul din tigaie si vor fi prea uleioase.
Se prajesc pana sunt usor rumenite.

IMG_4740

IMG_4736

IMG_4744

Pe masura ce le faceti, le puneti in tava alaturi de celalalte.

IMG_4755

Adaugati sucul de rosii, cimbrul, boaiua afumata , foile de dafin si potriviti de sare si piper.
Turnati apa fierbinte peste legume, acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati la cuptor la 180 grade pentru 1 ora.

IMG_4760

Dupa o ora, luati folia si lasati ghiveciul la cuptor pana scade bine.

Se serveste presarat cu patrunjel proaspat.

DSC_1913

 

 

No Replies to "Ghiveci de legume"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.