Gogosi

Gogosi

 

Gogosile sunt un dulce al copilariei, sunt moi, pufoase, dulci si foooarte bune. Fie ca sunt cu glazura sau umplute cu dulceata sau ciocolata, gogosile sunt un desert foarte des intalnit in casele noastre.


Daca vreti sa faceti gogosi, aveti nevoie de:
500 gr faina
100 ml lapte
120 ml apa
2 oua
50 gr zahar
50 gr unt topit
1 praf de sare
1 plic drojdie uscata-7 gr
Coaja rasa de potocala
Esenta de vanilie


Eu am facut coca in masina de paine punand prima data ingredientele umede si apoi pe cele uscate.
Am programat masina la programul de framantare si dospire care dureaza 1 ora si 30 min.
Daca nu aveti masina de paine cerneti faina (eu am folost faina Grania pentru cozonac) intr-un castron, faceti o gropita in mijloc si puneti drojdia dizolvata in laptele caldut si o lingurita de zahar.
Puneti putina faina deasupra si acoperiti vasul cu un prosop cca 10 minute pana se dospeste maiaua. Atentie, in bucatarie trebuie sa fie cald.
Puneti apoi apa calduta, zaharul, untul topit si racit, praful de sare, ouale, aromele si framantati coca.
Lasati coca la dospit intr-un loc cald acoperita cu un prosop 1 ora si jumatate, chiar 2 ore.
Dupa ce coca a crescut, se intinde cu sucitorul pe masa infainata si se taie in forme rotunde.
Eu am aceasta forma de taiat speciala, daca nu aveti asa ceva, le taiati cu un pahar mai mare si un dop de sticla.

Gogosi 8

Gogosile taiate se mai lasa la dospit intr-un loc cald ferit de curent 1 ora.

Gogosi 9

Dupa ce sau ingrasat frumos, punem intr-o craticioara sau tigaie ulei mai multicel.
Eu am pus fix 1 litru de ulei de palmier.
Incingem uleiul bine si punem gogosile la prajit.
Aveti grija sa le prajiti uniform pe ambele parti.

Gogosi 10

Se pudreaza cu zahar pudra din belsug si se mananca cu incredere si fara frica :).
Daca vreti sa le faceti glazura, procedati asa:
Intr-un castron puneti 500 gr zahar pudra cernut.
Topiti 50 gr ciocolata alba cu 20 gr unt la microunde si incorporati-le in zahar.
Amestecati si puneti cate o lingurita de apa pana ce obtineti o pasta mai grosuta.
Cu aceasta glazura mangaiati usor gogosile.
Daca vreti sa le colorati, puneti colorant alimentar sau cacao.
Cam asta-i tot.

Gogosi 5

Gogosi 3

No Replies to "Gogosi"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.