Cum este toamna iar piata este plina de fructe proaspete, este pacat sa nu facem prajituri cu fructe.
Astazi facem o tarta cu nectarine.
Daca nu aveti nectarine le puteti inlocui cu caise, mere, prune…etc.
Tarta iese relativ maricica, adica ajunge de voie pentru 6 persoane.
Aveti nevoie de
Pentru coca
175 gr faina
115 gr unt rece
15 gr zahar
Putina sare
2-3 linguri apa foarte rece
Mai aveti nevoie de
5-6 nectarine coapte bine
3 linguri zahar
2 linguri amidon
Putina scortisoara
Porniti cuptorul sa se incinga la 220 grade.
Intr-un castron puneti faina, untul rece taiat cubulete, zaharul si sarea.
Cu o furculita striviti bucatile de unt si amestecati bine cu faina pana cand rezulta un aluat sfaramicios.
In acest moment puneti 2 linguri de apa rece si amestecati usor cu mana.
Daca aluatul strans in mana ramane lipit, adica se aduna, coca este gata, daca inca este sfaramicios, mai puneti o lingura de apa.
Framantati coca foarte putin, doar cat sa se lege.
Daca framantati mai mult, se incalzeste si devine lipicioasa.
Coca obtinuta se pune in folie alimentara si se da la frigider pt 1 ora.
In acest timp taiati nectarinele felii, puneti peste ele zaharul, amidonul, scortisoara si amestecati usor.
Dupa ce a trecut o ora, scoateti coca din frigider, pudrati pe masa putin faina si cu sucitorul intideti coca intr-o foaie rotunda cu diametru de cca 30 cm.
Daca este prea tare si se crapa pe margini, o mai lasati pe masa cca 5 minute sa se incalzeasca foarte putin.
Foaia obtinuta se pune in tava pe o foaie de copt si se mai da la frigider 20 min. Dupa ce a stat 20 min la frigider, aranjati in mijlocul foii nectarinele si aduceti marginile peste fructe.
Nu trebuie sa arate perfect, este la fel de apreciata si daca are un aspect mai rustic.
Oricum, gustul este divin.
Ungeti tarta cu lapte sau ou batut si presarati putin zahar.
Eu o las asa, nu o mai ung cu nimic.
Dati tava la cuptor pentru cca 30 minute sau pana cand aluatul devine auriu.
Tarta este buna de mancat si calda si rece.
Eu daca o fac iarna, o mancam fierbinte cu o cupa de inghetata, daca o fac vara o mancam rece.
Oricum o mancati, este la fel de buna si de apreciata.
Inutil sa va mai spun ce miros veti avea in casa.
No Replies to "Tarta cu nectarine"