Pasca cu smantana

Reteta asta de pasca este foarte usor de facut si foarte, foarte  buna!
Eu o fac de 15 ani si niciodata nu am dat gres cu ea.
Atentie, ingredientele sunt pentru o tava mare, cu diametrul de 28 cm.

Ingrediente
Foaia
150 gr unt
200 gr faina
70 gr zahar
2 galbenusuri
Zahar vanilat
Coaja rasa de lamaie

Untul la temperatura camerei se amesteca cu faina cernuta si restul de ingrediente.
Veti optine o coca moale care se intinde pe fundul unei tavi de tort cu diametrul de 28 cm.
Se poate face si intr-o tava dreptunghiulara mai mare, iese la fel de buna.

Pentru umplutura avem nevoie de
800 gr smantana grasa (min 20% grasime)
8 galbenusuri
6 albusuri batute spuma
6 linguri faina
4 linguri gris
10 linguri zahar
Semintele dintr-o pastaie de vanilie
Esenta de vanilie
Optional: stafide
Smantana se pune intr-un vas mai maricel si se amesteca cu galbenusurile, zaharul si aromele.
Punem grisul, faina (neaparat cernuta) si amestecam bine.
Adaugam albusurile batute spuma si amestecam cu mare grija numai de jos in sus (nu circular).

P1170129

Compozitia obtinuta se pune peste foaie …

…si se da la cuptor la 180 grade cca 50-60 minute sau pana se rumeneste.
Dupa ce pasca s-a copt, se lasa sa se raceasca de tot (5-6 ore), sau cel mai bine este pana a doua zi.
Atentie, nu se taie cat inca este calda!
Se feliaza si se serveste pudrata cu zahar pudra.

P1170140

Rezumat

Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 45 minute
Portii: 12-15

Ingrediente

  • Umplutura - 10 min
  • Foaia - 5 min

42 Replies to "Pasca cu smantana"

  • comment-avatar
    Carmen April 8, 2017 (5:41 pm)

    In foaie nu se pune praf de copt, bicarbonat sau drojdie?

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 11, 2017 (11:48 am)

      Nu se pune.

  • comment-avatar
    Delia April 10, 2017 (8:34 am)

    Nu scurgeți smântâna? Văd în alte rețete că se scurge. Nu mă pricep, e prima dată când aş vrea să fac.

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 11, 2017 (11:47 am)

      La reteta asta nu se scurge smantana, altfel scria in descriere.

  • comment-avatar
    nasty April 12, 2017 (4:09 pm)

    se poate face si fara blat?

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 11, 2017 (11:46 am)

      Nu, blatul are rol esential.

  • comment-avatar
    Sandu Tereza May 26, 2017 (8:24 am)

    Multumesc frumos pt retete,am facut-o si a iesit super!Va salut,toate cele bune!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica June 29, 2017 (6:56 pm)

      Cu mare drag!

  • comment-avatar
    Mihaela March 28, 2018 (11:30 am)

    Tava o ungeți cu ceva pe margini?miltumesc!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica March 30, 2018 (10:56 am)

      Nu, nu se unge cu nimic. Dupa ce s-a racit, o desprindeti usor de pe margine cu un cutit.

  • comment-avatar
    Vali ciornea April 1, 2018 (9:26 pm)

    Super reteta,mersi

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:46 am)

      Cu mare drag! 🙂

  • comment-avatar
    Sorina April 2, 2018 (10:46 am)

    Foarte bună! Am făcut anul trecut si voi face si anul acesta! E preferata mea!!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:45 am)

      Este si preferata familiei mele. Am incercat mai multe retete, dar asta ramane pe locul 1. 🙂

  • comment-avatar
    Mihaela April 5, 2018 (1:09 pm)

    Cuptorul ventilat sau fara? Mulțumesc mult

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:45 am)

      Ventilat.

  • comment-avatar
    Diana April 5, 2018 (8:55 pm)

    Foarte buna reteta, astazi am facut-o si desi eram putin sceptica gustul a fost excelent, la fel si aspectul. Cel mai frumos sentiment e sa ti se spuna ca e cea mai buna pasca mancata vreodata!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:44 am)

      Diana, ma bucur ca ti-a placut, dar mai ales ma bucur ca te-ai intors pe site sa-mi scrii! 🙂

    • comment-avatar
      Lidia May 1, 2019 (9:44 pm)

      Cea mai buna pasca , pe care am mancat-o vreodata! Felicitari pt reteta si multumesc!

      • comment-avatar
        Adriana Ionica May 7, 2019 (6:53 am)

        Cu mare drag! 🙂

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:43 am)

      Asa este Mia, multumesc. Idee este ca reteta scrisa acolo nu suna prea bine, dar deh…reteta furata de undeva, pozele din alte parti…uite asa facem site-uri. 🙂

  • comment-avatar
    Anca Rusu October 10, 2018 (1:46 pm)

    Buna, mi-e pofta de un dulce cu smântână iar acesta arata foarte pe gustul meu.
    Dar am o nelămurire: blatul nu se coace deloc fara umplutura?
    Multumesc.

    • comment-avatar
      Adriana Ionica March 25, 2019 (8:04 am)

      Buna Anca,
      Nu se coace deloc, altfel scria in reteta. 🙂

  • comment-avatar
    ANCA March 16, 2019 (11:48 pm)

    Se poate congela ?

    Foarte buna reteta,felicitari!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica March 25, 2019 (8:05 am)

      Nu am incercat, dar nu vad de ce nu ar merge. 🙂

  • comment-avatar
    Tereza Sandu April 20, 2019 (8:32 pm)

    Am făcut-o începând de anul trecut și,după cum era și normal am făcut-o și anul acesta pt că iese super și e preferata familiei,așa că am recomandat-o și cumnatei să i facă și ea!Nu pot decât să vă mulțumesc pt rețeta asta atât de faină! 💜🤗😘

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 23, 2019 (12:02 pm)

      Sa va fie de bine! Ma bucur ca va place! 🙂

  • comment-avatar
    Luca Daniela April 22, 2019 (10:26 pm)

    Se poate inlocui făina cu amidon ?Mulțumesc anticipat

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 23, 2019 (12:01 pm)

      Nu stiu, nu am incercat.

  • comment-avatar
    Lili April 25, 2019 (8:33 am)

    Merge cu smântână de la LIDL,20% grăsime?

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:16 pm)

      Da, daca are minim 20% grasime merge cu siguranta.

  • comment-avatar
    Nicoleta April 26, 2019 (9:36 am)

    Aluatul se pune si pe peretii tavii? Din prima poza asa pare. Daca da, aluatul e suficient?
    Pentru Luca Daniela si nu numai, pasca se poate congela!
    In fiecare an, de Paste, eu fac cate 3-4 pasti: cu smantana, cu branza, cu fructe si de ciocolata) . De fiecare data congelez cate o bucata din fiecare.
    Ambalez bine in folie de plastic, etichetez si pun la congelator.
    Dupa cateva zile (asta pentru ca ne place si nu rezistam mai mult timp) scot cate o bucata, las la decongelat in frigider si zici ca e proaspat facuta. Nu se schimba nici gustul, nici consistenta!
    Va doresc un Paste luminat!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:18 pm)

      Buna ziua, asa cum se vede in poza si scrie in reteta, aluatul se intinde numai pe fundul tavii. 🙂

  • comment-avatar
    Liege April 26, 2019 (11:53 am)

    O bunatate multumim ptr reteta😘😘😘

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:18 pm)

      Cu mare drag, sa va fie de bine! 🙂

  • comment-avatar
    Alina Rosu April 26, 2019 (12:23 pm)

    Bună ziua. Am făcut și anul trecut, și la gust e cea mai buna făcută vreodată de mine. Însă, și anul trecut și anul asta, îmi rămâne cruda la mijloc. Ce greșesc? Cuptor clasic, pe gaz, am învârtit-o, am pus tava sub, ca să o las mai mult, dar sa nu se ardă…

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:23 pm)

      Buna ziua, trebuie sa aveti in vedere dimensiunea tavii…a mea este mare, are diametrul de 28 cm, nu este o tava obisnuita de tort. Apoi trebuie sa o lasati in cuptor aproape o ora la temperatura indicata in reteta. Pentru a stii temperatura exacta in cuptor, va recomand sa cumparati un ceas special de cuptor. Si cel mai important este sa nu o taiati calda, ci complet rece sau cel mai bine a doua zi. 🙂 Sper sa va fie de folos raspunsurile.

  • comment-avatar
    Gheorghe Iovu April 27, 2019 (1:04 pm)

    Este al doilea an in care fac pasca după reteta dumneavoastră, iese fantastic de bună! Multumim pentru retetă, sărbători binecuvantate!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:23 pm)

      Sa va fie de bine, ma bucur ca ati revenit sa-mi spuneti. 🙂

  • comment-avatar
    Maria Trifan April 28, 2019 (9:19 am)

    Am facut aceasta reteta anul trecut si mi-a placut foarte mult. Insa anul acesta, are o textura cam spongioasa, ca o bezea. Am batut albusurile spuma, dar nu au iesit acea bezea foarte tare si lucioasa. Ma gandesc ca poate anul trecut am pus din greseala zahar la albusuri si de aceea s-a tinut mai tare, dar nu stiu ce sa zic? Imi puteti spune unde am gresit?

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:31 pm)

      Buna ziua, asa cum scrie in reteta, albusurile se bat simple, fara zahar. Cand puneti albusurile in compozitia cu smantana, amestecati usor de jos in sus (nu circular). Daca ati facut anul trecut si a iesit bine, trebuia sa fie la fel si de data aceasta. Aveti grija ca ingredientele sa fie la temperatura camerei si masurate exact in cantitatile exacte. Si nu in ultimul rand, temperatura in cuptor…cumparati-va un termomestru special de cuptor, doar acela arata cel mai bine temperatura in cuptor. 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published.