Langosi

Gustosii langosi, fie ei si simpli au un mare succes în Romania. Preparatul este originar din Ungaria. Reteta este foarte simpla, adica ai nevoie de faina, apa, drojdie si sare. Aluatul se prajeste în ulei incins, iar dupa un timp relativ scurt, se scoate langosul pufos şi rumen. Se servesc simpli sau cu branzeturi (branza, cascaval, telemea), cu smantana, cu mujdei de usturoi, cu dulceata, dar şi cu diverse mezeluri, cum ar fi cu carnati.

My Recipe

Pregatire: 20 minute
Dospire: 1 ora
Prajire: 20 min

Ingrediente

  • 350 ml apa calduta
  • 500 gr faina
  • 1 pliculet drojdie
  • 5 linguri ulei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 L ulei pentru prajire
  • Cascaval ras
  • Smantana
  • 2-3 catei de usturoi

Preparare

  1. Drojdia se dizolva in apa calduta.
  2. Faina se cerne intr-un castron impreuna cu sarea, dupa care se incorporeaza apa cu drojdia si se incepe framantarea.
  3. Se framanta pana la obtinerea unui aluat usor moale, in care, la final, se incorporeaza cele 5 linguri de ulei.
  4. Coca obtinuta se pune la dospit intr-un castron uns cu ulei pentru o ora.
  5. Dupa ce a dospit, cu mainile unse bine cu ulei, se rupe aluatul in 8 parti egale si se rotunjesc ca niste bile. Se lasa pe o suprafata unsa bine cu ulei sa se odihnesca pentru 10 minute.
  6. Intre timp se pune uleiul pe foc sa se incalzeasca bine.
  7. Cu mainile unse cu ulei, se ia o bila si se aplatizeaza si se modeleaza, dupa care se introduc cu grija in uleiul incins.
  8. Se prajesc pe fiecare parte cca 2 minute sau pana se rumenesc, dupa care se scot pe un prosop de hartie ca sa absoarba surplusul de ulei.

Nota

Langosii se servesc cu smantana, cascaval si mujdei. Eu prefer sa-i frec cu un catel de ustusoi taiat pe jumatate atunci cand sunt calzi, dupa care pun smantana si cascavalul ras. Daca va place cu mai mult usturoi, faceti un mujdei astfel: pisati usturoiul, adaugati un praf de sare si apa cat sa-i acopere, iar la final puneti o lingura de ulei.

No Replies to "Langosi"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.