Pentru a face o paine perfecta, avem nevoie de un banneton.
Bannetonul este un cosulet pentru dospit painea din rachita sau bambus.
Este de fapt un vas rotund sau oval folosit pentru a sustine aluatul in perioada de dospire, inainte de a fi copt.
Bannetonul are rolul de a absorbi surplusul de umiditate lasand aluatul sa respire, lucru care nu se intampla atunci cand aluatul se dospeste intr-un castron de plastic, sticla, metal sau ceramica.
Este adevarat ca puteti pune o tesatura infaina in castoanele enumerate mai sus pentru a absorbi umiditatea, insa aluatul nu va mai avea o forma perfecta, poate iesi cu cutele tasaturii sau chiar se poate lipi de tesatura.
Dospirea aluatul in banneton mai are avantajul ca painea va avea o forma impecabila.
Inainte de a pune aluatul in banneton, acesta se pudreaza cu faina din belsug.
80 gr unt la temperatura camerei
1 lingurita sare
700 gr faina cernuta
25 gr drojdie
2 linguri zahar
Intr-un castronel mai maricel punem 50 ml apa calduta, 1 lingura zahar, 2 linguri faina si 25 gr drojdie. Se amesteca bine si se da castronelul langa o sursa de caldura pentru a-si dubla, chiar tripla volumul. Maiaua trebuie sa aibe consistenta unui iaurt mai subtirel.
Cat timp se face maiaua cernem faina intr-un castron sau chiar pe o masa curata. In mijlocul fainii facem o gropita si punem maiaua. Incepem sa incorporam cate putina faina in maia, adaugand din cand in cad apa calduta in care am dizolvat sarea, si untul moale. Framantam bine, iar aluatul rezultat se pune la dospit in banneton acoperit cu un prosop curat.
Se lasa la dospit cca 1 ora, apoi se rasptoarna pe o tava cu tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptor pentru cca 30 minute la 180 grade, sau pana cand va face o crusta aurie. Daca nu va place ca, coaja painii sa fie tare, puneti in cuptor odata cu painea o tava in care ati pus jumatate de cana de apa, astfel veti avea o coaja moale si delicioasa.
Sa fiti sanatosi!
No Replies to "Paine de casa"