Daca ar fi dupa mine, as manca prajitura asta de 3-4 ori pe zi.
Unde mai pui ca, este din aia de se face azi si se mananca maine, adica numai buna atunci cand ai musafiri la masa.
Eu o fac in tava cea mare de la aragaz, deci iese destul de multa.
Pentru foi aveti nevoie de:
300 gr zahar pudra
400 ml ulei
100 gr pasta de rosii
7 gr bicarbonat de amoniu
3 oua
2 linguri smantana grasa
1 kg faina
Crema de gris
litru lapte gras
120 gr gris
250 gr zahar pudra
200 gr unt de 80%
1 baton vanilie
Gem
500 gr gem de zmeura
100 g nuci
Prepararea foilor
Aici treaba este cat se poate de simpla.
Intr-un bol puneti toate ingredientele mai putin faina.
Bicarbonatul de amoniu il stingeti cu putin otet.
Amestecati totul bine, puneti apoi faina si framantati pana cand obtineti un aluat nu foarte tare si pe care sa-l puteti intinde cu usurinta.
Impartiti aluatul obtinut in 4 parti egale.
Este bine sa cantariti fiecare bucata sa aibe aceeasi cantitate.
Foile se coc pe fundul unei tavi.
Trebuie sa alegeti o tava cu fundul drept.
Ungeti tava cu putin ulei, si intideti foia cu sucitorul direct pe tava.
Coaceti la 180 grade pentru 12 minute.
Procedati la fel si cu celalalte 3 foi.
Crema
Intr-o cratita cu fund dublu, puneti la fiert laptele impreuna cu batonul de vanilie despicat in doua (scoateti cu un cutit semintele din baton si le puneti in lapte), si un praf de sare.
Cand laptele incepe sa fiarba, scoateti batonul de vanilie si turnati grisul in ploaie amestecand mereu.
Fierbeti pana se ingroasa avand grija sa amestecati bine.
Mutati grisul int-un castron si acoperiti cu folie alimentara.
Folia trebui sa fie lipita pe gris, sa nu faca crusta.
Lasam grisul deoparte sa se raceasca complet.
Zaharul pudra se freaca bine cu untul la temperatura camerei, iar treptat se adauga cate o lingura din grisul racit.
Gemul se amesteca cu nucile macinate sau taiate grosier, depinde cum va place.
Nu este neaparata nevoie sa folositi gem de zmeura, merge de minune orice gem, mai ales daca aveti facut in casa.
Dupa ce am terminat de facut foile si crema, asamblam prajitura.
Inainte de asta, trebuie sa impartiti crema de gris in doua parti egale, deci neaparat cantarita.
Asa vom avea o prajitura uniforma, cu straturi egale.
Intr-o tava sau pe un fund de lemn mare si curat (nu ceva ce folositi des la bucatarie si in care deja s-au impregnat mirosuri), asamblati prajitura in urmatoarea ordine:
foaie – crema de gris – foaie – gemul cu nuca – foaie- crema de gris- foaie
Aveti grija sa intindeti crema de gris bine si egal.
La fel si gemul.
Prajitura se acopera cu folie alimentara si se pastreaza in frigider de seara pana a doua zi.
Se portioneaza dupa plac in patrate, romburi… cum va place.
Sursa AICI
No Replies to "Prajitura din foi cu bulion"