Fac aceste prajituri de ani de zile, insa in caietul meu de retete le am cu denumirea de bezele cu crema. Prajiturelele se numesc de fapt Sarah Bernhardt, dupa o renumita actrita franceza.
Sunt un desert foarte rafinat si care se incadreaza perfect la o masa festiva, de Craciun sau la masa de Paste.
Ingrediente:
Pentru bezele
6 albusuri
Un varf de cutit sare
420 gr zahar tos
1 lingura zeama de lamaie
150 gr nuci macinate
Pentru crema
6 galbenusuri
400 gr unt
200 gr zahar pudra
50 gr cacao cernuta
50 ml lapte
1 plic zahar vanilat
1 fiola esenta rom
100 gr nuca macinata (optional)
Intr-un lighenas se bat albusurile cu sarea pana devin spuma.
Se adauga apoi lamaia si zaharul si se mai bat cca 2 minute ca spuma sa se umfle.
Se trece apoi lighenasul pe un vas cu apa clocotita si se mai bate spuma inca 10 minute, insistand pe fundul vasului ca spuma sa nu se branzeasca, ci numai sa se infierbante.
Vasul trebuie sa fie mai sus de nivelul apei clocotite, la cca 4-5 cm, iar acesta trebuie sa se potriveasca pe vas ca un capac pentru a retine vaporii.
Cand spuma s-a infierbantat si s-a intarit astfel incat nu mai cade de pe tel cand il ridicam (ca in poza de mai jos) , si luam lighenasul de pe foc.
In aceasta compozitie se adauga nucile amestecand usor numai de jos in sus.
Daca nu va plac nucile, puteti renunta la ele asa cum am facut eu cu o parte din compozitie, asta pentru ca baiatului meu nu ii plac deloc nucile in prajituri.
Compozitia de bezele (cu nuca sau fara), se pune intr-un cornet cu sprit la varf, ca acela de ornat cu frisca. Daca nu aveti asa ceva, intr-o punga de nailon tare si rezistenta (sa nu se sparga), puneti compozitia si taiati punga la un colt.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pun cu bezele la o distanta de cca 2 cm intre ele.
Restul compozitiei se pastreaza la rece, urmand sa se aranjeze pe tava la fel.
Mai jos aveti bezelele cu nuci in compozitie.
Cuptorul trebuie sa fie bine incalzit dinainte la foc mediu, mai exact 120-130 grade.
Bezelele se coc cu usa cuptorului putin deschisa cca 30-40 minute. De fapt, ele trebuie sa se usuce, acesta este secretul, iar la atingere sa fie tari. Daca ati format bezele mai mari, iar la atingere nu sunt tari, se lasa mai mult la copt.
Dupa 40 minute la cuptor, aratau asa.
Cat timp bezelele sunt la cuptor, ne ocupam de crema.
Galbenusurile cu zaharul se pun intr-un lighenas si se freaca bine cca 5 minute.
Se pun apoi desupra unui vas cu apa clocotita (exact ca la bezele), amestecandu-se mereu pana se ingroasa ca o smantana.
Se i-a de pe foc si se adauga imediat laptele, cacaua cernuta si se amesteca bine.
Se da compozitia deoparte pana se raceste complet.
Untul se freaca bine, adaugandu-se in el putin cate putin crema cu cacao.
Se amesteca bine, se adauga vanilia si romul.
Dupa ce bezelele s-au copt, se lasa sa se raceasca complet.
Bezelele se impart in doua, pe jumatate din ele punem crema si le lipim cate doua.
Mie mi-au iesit 100 de bezele, deci 50 de prajituri.
Par multe, dar sa stiti ca nu sunt….:)
Prajiturelele obtinute se dau cu marginea prin nuca macinata.
Asta daca vreti, nu este neaparata nevoie.
2 Replies to "Prajitura Sarah Bernhardt - Bezele cu crema"
Delia June 3, 2020 (7:24 pm)
La ce temperatura trebuie setat cuptorul?
Adriana Ionica August 7, 2020 (11:12 am)
La 120-130 grade.