Moussaka

DSC_1159

Stiu ca piata este plina cu verdeturi iar moussakaua este o reteta ce se face mai mult iarna, insa o merge de minune cu o salata de primavara.
Nu va mai povestesc ce arome va patrund casa cand faceti acest fel de mancare.
Reteta este foarte usoara, doar ca necesita mai multi pasi.
Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava de 25×30 cm, dar se poate adapta in functie de cat de multa sau putina vreti sa faceti.
Cand am invitati la masa, le fac in vase de lut mai mici, ca cel din poza, si primeste fiecare cate unul.
Reteta initiala presupune ca legumele sa fie prajite, iar cum legumele absorb la prajit foarte mult ulei, in special vinetele, eu prefer mai mult varianta la cuptor.

Ingrediente

Pentru legume
2 cartofi mari
1 ceapa
1 vanata mare
2 dovlecei
Cimbru
Sare, piper
Ulei

Pentru umplutura de carne
700 gr carne tocata de vita
250 ml suc de rosii
1 ceapa
1 catel de usturoi
Sare, piper
1/2 lingurita scortisoara
Ulei

Pentru sosul bechamel
750 ml lapte
100 gr unt
100 gr faina
150 gr parmesan ras
3 galbenusuri
Piper alb
Putina nucsoara rasa

Legumele
Porniti cuptorul sa se incalzeasca la 200 grade cu ventilatie.
Cartofii curatati de coaja, se taie felii subtiri si se pun intr-un bol.
Peste ei puneti ceapa tocata solzisori, cimbru, ulei, sare si piper.
Amestecati totul cu mainile si transferati legumele in tava.
Incercati sa le aranjati uniform intr-un singur strat.
Dati tava la cuptor pentru 20 minute.
Vanata se taie si ea in felii subtiri.
Puneti feliile in castron cu cimbru, sare, piper, putin ulei si amestecati usor.
Puneti vinetele peste cartofi aranjate intr-un singur strat, si dati din nou la cuptor pentru 20 min.
Dovleceii ii vom face la fel, adica, ii taiem felii subtiri, ii dam cu sare, piper, cimbru si ulei.
Puneti si dovleceii peste vinete aranjati intr-un singur strat, si dati tava din nou la cuptor pentru inca 20 min.

Carnea
Intr-o tigaie mai maricica puneti putin ulei, cand se incinta, puneti ceapa tocata marunt si usturoiul pisat.
Cand ceapa incepe sa se caramelizeze usor, adaugati putina scortisoara, chiar si putina pulbere de cuisoare macinate, asta daca va plac aceste arome, daca nu, puteti omite acest pas.
Este important sa puneti aromele acum, inainte de a pune carnea, face o diferenta uriasa.
Puneti in tigaie carnea tocata si sfaramati-o cu lingura.
Tot acum puneti sare si piper dupa gust.
Amestecati usor si lasati tigaia pe foc potrivit pentru cca 20 minute.
Puneti peste carne sucul de rosii si lasati pe foc inca 20 minute, sau pana cand a scazut zeama.
Lasati tigaia deoparte sa se raceasca.

Sosul Bechamel
Puneti intr-o oala untul sa se topeasca la foc potrivit, atentie sa nu se arda.
Adaugati faina si amestecati usor pana se ingroasa.
Puneti cate putin din lapte amestecand tot timpul sa nu se faca cocoloase.
Atentie, nu puneti lapte pana cel pus inainte nu este absorbit total.
Dupa ce ati terminat de pus tot laptele, veti stii ca sosul este gata cand incepe sa fiarba si sa faca bule.
Sosul trebuie sa fie cremos.
Luati oala de pe foc, puneti piper, nucsoara rasa, galbenusurile si 50 grame de parmesan ras.
Daca ati observat, nu am pus sare, asta pentru ca parmesanul este destul de sarat.
Amestecati usor si lasati sosul deoparte.

Asamblare
Puneti un sfert din sosul bechamel peste carne si amestecati usor.
Acesta are rolul de a face carnea sa nu se imprastie in tava cand portionati muossakaua.
Puneti carnea peste legumele din tava, iar cu o spatula nivelati in asa fel incat sa fie distribuita in toata tava intr-un strat egal.
Peste carne turnati sosul bechamel si il intindeti in toata tava.
Peste sos presarati cele 100 gr de parmesan ras.

Dati tava la cuptor pentru 25-30 minute, sau pana cand moussakaua este rumenita.
Cand moussakaua s-a rumenit, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca cca o ora inainte de a o portiona.

DSC_1176

Spor la treaba si nu uitati….
….gatiti cu gust!

No Replies to "Moussaka"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.