Fursecuri Puzzle pentru Craciun

dsc_4258-1

Aceste fursecuri se inscriu in randul retetelor ce se pot face cu copii.
Este o ocazie numai buna de a va distra alaturi de cei mici in bucatarie.

Pentru fursecuri aveti nevoie de:
80 gr unt la temperatura camerei
65 gr shortening
150 gr zahar
250 gr faina
1 ou
1 praf de copt
Esenta de vanilie
Putina sare

Pentru crema
200 gr unt la temperatura camerei
200 gr zahar pudra
250 gr crema de branza Philadelphia
Vanilie
Colorant alimentar in culorile dorite

Ce este shorteningul – Shorteningul este o grasime speciala facuta din ulei vegetal de consistenta unturii de porc.
Atentie, nu este margarina.
Se apropie de uleiul de palmier in forma solida, sau uleiul de cocos.
Rolul shorteningului este in principal de pastrare a formei, adica fursecurile nu se intind in tava, raman in forma dorita.
Un alt rol important este acela de fragezire a aluaturilor.
Se foloseste in patiserie la prepararea aluaturilor de tarte, placinte, biscuiti, fursecuri.
In Romania se gaseste de cumparat on line de AICI.

Preparare aluat pentru fursecuri
Intr-un castron puneti untul si shorteningul.
Amestecati cu mixerul cca 1 minut.
Adaugati zaharul, sarea si praful de copt.
Amestecati din nou cu mixerul, adaugati oul si vanilia.
Puneti si faina putin cate putin si amestecati cu mixerul cat puteti.
Dupa ce aluatul se intareste, il puteti amesteca cu o lingura de lemn sau chiar cu mana.
Cantariti aluatul (la cofetarie si patiserie trebuie sa lucram mult cu cantarul), si il impartiti in trei parti egale ca si gramaj.
Impachetati fiecare aluat in folie alimentara si dati-l la frigider pentru 2 ore.
Dupa cele 2 ore, porniti cuptorul sa se incinga la 180 grade.
Este bine sa va pregatiti pe masa de lucru formele cu care vreti sa decupati, cum ar fi braduleti, om de zapada, reni, stelute, …ce vreti voi.
Scoateti din frigider aluatul si intindeti-l pe masa infainata.
Nu-l intindenti foarte mult, sa fie cat de cat grosut, alfel va iesi un fursec tare si uscat.
Puneti peste el o forma rotunda de 20 cm si cu un cutit taiati marginile.
Eu m-am folosit de o tava de tort, dar puteti sa folositi si un capac sau o farfurie.
Bine, asta daca vreti sa-l faceti rotund, daca il vreti patrat sau alta forma, il taiati cu cutitul in forma dorita.

img_5483

img_5485

Daca aluatul este prea tare, si crapa pe margini cand vreti sa-l intindeti, il mai lasati pe masa 10-20 minute sa se incalzeasca putin.
Tapetati o tava cu foaie de copt si puneti pe ea forma obtinuta.
Coaceti fursecul pentru fix 5 minute.
Dupa 5 minute, scoateti tava din cuptor si faceti decupaje cu formele dorite.

img_5488

img_5489

Lasati formele obtinute dupa decupaj in interiorul fursecului, asa cum vedeti in poza, nu le  scoateti de acolo.
Dati din nou fursecul la cuptor pentru 4-6 minute, sau pana ce incepe sa devina usor bronzat pe margini.
Scoateti fursecul din cuptor si imediat decupati din nou cu formele folosite anterior.
Asta are ca scop retaierea aluatului in caz ca s-a lipit usor la copt.

img_5500-1

Puneti fursecul cu hartie de copt cu tot sa se raceasca pe un gratar.
Dupa ce s-a racit complet, scoateti formele din fursec impingand din spate in fata, asa ies mai usor si nu se rup.
Procedati la fel si cu celalate doua parti de aluat.

Pentru prepararea cremei, puneti toate ingredientele (mai putin colorantul), intr-un castron si amestecati bine cu mixerul pana obtineti o crema densa.
Impartiti crema in cate castroane vreti (in functie de cate culori vreti sa folositi), si puneti in fiecare colorant pana la obtinerea culorii dorite.
Eu am avut 5 castroane, unul alb pentru a face zapada, iar in cele 4 am pus colorant verde (pentru brad) , albastru (pentru cer), galben, rosu.
Puneti cremele in poshuri, sau pungi mai rezistente, pe care le taiati un pic din varf.

dsc_4223

Colorati fiecare fursec cu culoare dorita si decorati-l dupa cum va place.
Daca aveti ajutor de la cei mici, lasat-i pe ei sa faca dupa placerea si imaginatia lor.
Vor avea de lucru cel putin 1-2 ore….:)

dsc_4230

Daca vreti sa ii faceti dar sa nu-i decorati imediat, dupa ce s-au racit ii puneti intr-un castron cu capac.
Rezista fara probleme 2-3 zile.
La congelator stau pana la 3 luni, iar cand doriti sa-i decorati ii lasati pana ajung la temperatura camerei, apoi ii decorati.

dsc_4243-1

dsc_4313

dsc_4428

dsc_4419

No Replies to "Fursecuri Puzzle pentru Craciun"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.