Chec de Craciun – Chec de iarna

dsc_4772

dsc_4708

De cca 5 ani fac acest chec in ajun de Craciun si niciodata nu am apucat sa-l pozez intreg…aromele lui te ia de cap si nu mai ai rabdare sau pofta de poze :).
Il fac in fiecare an in 23 sau 24 decembrie si il savuram cu cafea dimineata.
Nu stiu de ce il fac numai atunci, probabil pentru ca aromele ce invadeaza casa cat este la cuptor ne introduc in spiritul Craciunului.
Este incredibil de bun si de aromat.
Are o textura usor umeda si merge facut daca mergeti in vizita de sarbatori.
Impachetat frumos este cadoul minunat cu care va veti incanta prietenii.

Reteta o am de la buna mea prietena Dana Tudor, pe al carei site gasiti retete fantastice.

Pentru minunea asta de chec aveti nevoie de:
3 oua
200 gr zahar brun
200 gr zahar alb
375 ml ulei
450 gr faina cernuta
400 gr mere curatate si taiate cubulete mici
125 gr fulgi de migdale (sau nuci taiate grosier)
125 gr stafide
100 gr picaturi de ciocolata (sau ciocolata taiata marunt)
Coaja rasa de la o portocala (sau chiar 2)
1 esenta de rom buna (sau 2-3 linguri de rom, coniac)
1 lingurita scortisoara
1 lungurita bicarbonat
1 lingura zeama de lamaie
Putina sare

Aceasta este reteta de baza, insa eu mai pun cateodata coaja de portocala confiata, caise confiate taiate marunt, merisoare confiate, smochine sau cocos confiat…etc.
Bine, nu le pun pe toate, pe langa reteta de baza mai pun un fruct confiat amintit mai sus.
Trebuie sa stiti ca din ingredientele amintite iese un chec maricel, cam pentru 12-14 persoane.

Intr-un vas mai maricel amestecati bine ouale cu zaharul.
Cand incep sa-si schimbe culoarea si se fac spuma, adaugati in fir subtire uleiul.
Puneti si faina cernuta, dar nu toata odata, ci putin cate putin si amestecati usor.
Adaugati bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, scortisoara, romul, sarea, merele, stafidele, ciocolata, migdalele si coaja rasa de portocala.
Va iesi o compozitie densa si mai greu de amestecat, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie.
Pentru acest chec va trebuie o forma cu de guguluf, adica cu gaura in mijloc.
Tapetati tava cu unt si putin pesmet si turnati compozitia in tava.

img_5581
Dati tava la cuptorul preincalzit la 160 grade pentru 1 ora si 15 – 1 ora si 30 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca si se serveste cu zahar pudra.

Sfat important: daca vreti sa va iasa bun, nu modificati ingredientele!
Daca le modificati, va iesi altceva.
Nu este nici prea dulce, nici prea gras, este usor umed, iar merele echilibreaza perfect gustul.

dsc_4744

dsc_4759

2 Replies to "Chec de Craciun - Chec de iarna"

  • comment-avatar
    Rebeca Vicol June 9, 2017 (3:54 pm)

    Uite ca am dat peste asta pagina web despre Chec de Craciun – Chec de iarna, cautand despre maramu.
    Acum tre sa recunosc ca faci treaba super. Te invit
    sa vezi si pagina web http://cazare-maramures.net un site despre judetul maramures.
    Mult spor

    • comment-avatar
      Adriana Ionica June 29, 2017 (6:54 pm)

      Multumesc!

Leave a Reply to Adriana Ionica Cancel reply

Your email address will not be published.