Astazi va arat o reteta foarte, foarte buna.
Cum afara s-a lasat frigul, este un prilej numai bun sa ne apucam de copt.
Reteta necesita ceva timp, asta pentru ca este cu aluat dospit, insa merita orice asteptare sau efort.
Din ingredientele de mai jos, ies 12 batoane cu vanilie….destule zic eu, tinand ca sunt maricele.
Ingrediente
Pentru aluat
600 gr faina
300 ml lapte caldut
60 gr unt moale
3 linguri zahar
25 gr drojdie proaspata
1 ou intreg
2 galbenusuri
Putina sare
Crema de vanilie
300 ml lapte
200 ml smantana pentru frisca
100 gr zahar
4 galbenusuri
2 linguri faina de porumb
1 pastaie vanilie
Un praf de sare
Glazura
50 gr unt
100 gr zahar
2 lingurite scortisoara
Prima data facem crema.
Laptele, smantana, pastaia de vanilie (despicata si cu semintele scoase) si sarea se incalzesc usor.
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul.
Peste ele puneti faina de porumb si amestecati avand grija sa nu fie cocoloase.
Turnati laptele cald peste galbenusuri si amestecati.
Puneti compozita rezultata inapoi in oala si fierbeti la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa.
Mutati crema rezultata intr-un castron si puneti deasupra folie transparenta (lipita de crema sa nu faca pojghita).
Lasati-o deoparte pana se raceste.
Aluatul.
Intr-un castron puneti 100 ml lapte usor caldut, o lingura de zahar si drojdia sfaramata.
Amestecati usor si lasati deoparte pana ce drojdia incepe sa se activeze, cca 5 minute.
Intr-un bol se cerne faina, se pune sarea si restul de zahar.
In mijloc se face o adancitura in care puneti oul si galbenusurile.
Turnati apoi restul de lapte si drojdia.
Framantati usor pana obtineti un aluat neted, lucios si care nu se lipeste de bol sau de maini.
Acoperiti bolul cu un prosop si lasati la dospit cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a dospit, se rastoarna pe masa presarata cu putina faina.
Se taie in 12 bucati egale care se rotunjesc pe rand ca o chifla.
Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit pe masa inca 15 minute.
Se ia o bila de aluat se intinde cu sucitorul in forma ovala.
O treime din aluat se cresteaza formand fasii groase de un deget, insa nu taiam pana la capat, marginea trebuie sa ramana intacta.
In mijloc puneti o lingura din crema de vanilie, acoperiti cu aluatul necrestat si rulati peste aluatul crestat.
Procedati la fel cu fiecare bila de aluat.
Batoanele obtinute se pun in tavi tapetate cu hartie de copt si se mai lasa acoperite inca 20 minute.
Intre timp se incinge cuptorul la 180 grade.
Batoanele se coc cca 20-25 minute sau pana capa culoare aurie.
Dupa ce s-au copt, se ung cu unt topit cat sunt inca fierbinti si se tavalesc prin zaharul amestecat cu scortisoara.
No Replies to "Batoane cu vanilie si scortisoara"