Chec de Crăciun

DSC_8984

Ce parerea aveti despre acest chec, nu-i asa ca arata senzational?
Acum, ca suntem in luna decembrie, trebuie sa incepem curatenia pentru sarbatori si pregatirea meniului de Craciun, de asta l-am postat acum, daca vreti sa-l faceti sa stiti de ce aveti nevoie.
Daca faceti acest chec, va veti uimi musafirii cu el, va asigur, ca sa nu mai vorbim despre gust…este hmmm.
Ideea am luat-o de pe net, de pe niste bloguri culinare straine, insa era facut pentru Halloween…eu l-am modifica si l-am adaptat Craciunului.
Deci, ideea este urmatoarea, se face un chec verde si unul cu cacao.
In cel cu cacao il coacem pe cel verde… desi pare complicat, nu este deloc, o sa vedeti imediat cat este de simplu.
Pentru checul verde aveti nevoie de:
  • 4 oua
  • 4 linguri apa
  • 4 linguri ulei
  • 150 gr zahar
  • 150 gr faina (cernuta)
  • Zahar vanilat
  • Coaja rasa de lamaie
  • Putina sare
  • Colorant alimentar verde
Pentru checul cu cacao
  • Aveti nevoie de aceleasi ingrediente ca la checul verde, doar ca in loc de colorant, trebuie sa puneti de 2 linguri generoase de cacao de buna calitate.
Eu folosesc deZaan.
res_e03c2d85552eecb026e66efee0421d55
Pentru glazura:
  • 50 gr unt
  • 50 gr crema de branza Philadelphia
  • 100 gr zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
Checul verde.
Incepeti prin a pune intr-o craticioara pe foc mic zaharul cu apa.
Lasati pe foc pana cand zaharul este topit si incepe sa fiarba.
Separati ouale si bateti albusurile spuma cu putina sare.
Cand acestea sunt batute spuma tare,  adaugati imediat siropul de apa cu zahar fierbinte…bateti incontinuare si adaugati galbenusurile unul cate unul, colorantul, uleiul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie (sau portocala, ce va place).
Faina se pune in compozitie putin cate putin ametecand cu telul prin rasturnare de jos in sus pana cand se incorporeaza toata faina.
P1190773
Compozitia obtinuta se coace intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt la 180 grade pentru cca 30-40 minute, sau pana cand trece testul cu scoabitoarea.
Din experienta mea va spun ca este bine sa-l faceti intr-o tava mai mica si mai inalta, a mea a fost lunga si ingusta, data viitoare stiu mai bine cum sa-l fac.
Dupa ce checul este copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Cand a ajuns la temperatura camerei, se scoate din tava de chec si se da la congelator pentru cca 4 ore (asta pentru a se taia frumos si sa nu se sfaramiteze).
Dupa cele 4 ore, taiati checul felii si decupati in fiecare felie forma de bradulet.
P1190776
Faceti checul cu cacao procedand la fel ca la cel verde, doar ca in faina cerneti cacaoa.
Pe fundul tavii puneti putin din compozitie, nivelati bine si aranjati braduletii decupati.
P1190779
Turnati restul de compozitie peste braduleti si dati checul la cuptor la 180 pentru cca 40 minute.
Cat timp checul sta la cuptor, facem glazura in felul urmator:
 Untul la temperatura camerei se amesteca cu crema de branza folosindu-va de mixer.
Adaugam zaharul cernut, zaharul vanilat si mai mixam 2-3 minute.
Cand checul s-a racit, se imbraca in partea de sus cu acesta glazura.
Cred se poate glazura si tot, nu vad care ar fi problema.
DSC_8991
Se feliaza si se serveste celor dragi.

No Replies to "Chec de Crăciun"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.