Amandina

  La cererea telespectatorilor, vorba aia, ma prezint astazi cu reteta de amandina.
Am promis cuiva plecat peste mari si tari ca o ajut sa aibe de Craciun aceasta prajitura pe masa si ma tin de cuvant.
Cred ca nu este roman caruia sa nu-i placa aceasta prajitura, si pe buna dreptate este si buna.
Cand o faceti nu va zgarciti cu siropul, cu cat este mai bine insiropata cu atat este mai buna.
Ingredientele sunt pentru o tava micuta de 24×24 cm si din care va ies 9 bucati, daca faceti intr-o tava mai mare, dublati cantitatile (asa am facut si eu).
Blat
  •  6 oua
  • 200 gr zahar
  • 30 ml apa
  • 40 ml ulei
  • 3 linguri cacao
  • 8 linguri faina
Crema
  • 3 oua
  • 150 gr zahar
  • 2 linguri cacao cernuta
  • 1 pachet unt
  • Esenta de rom

Sirop

  • 400 ml apa
  • 200 gr zahar
  • 2 plicuri capuccino

Fondant (glazura)

  • 500 gr zahar
  • 250 ml apa
  • 50 gr miere
  • 2 linguri cacao cernuta
Incepeti intotdeauna prin a face siropul, asta pentru ca trebuie sa fie complet rece si pana faceti blatul si crema, numai bine si siropul este bun de folosit.
 Asadar, apa cu zaharul se pun pe foc pana cand se topeste zaharul.
Cand da in clocot, puneti plicurile de capuccino dati deoparte pana se raceste complet.
P1190809
Blatul
 Separati ouale.
Bateti albusurile spuma, adaugati din cand in cand cate putina apa iar apoi zaharul.
Galbenusurile se freaca cu uleiul, se pun peste albusuri si se amesteca.
Faina se amesteca cu cacaoa, si se pune cate o lingura in compozitie amestecand de jos in sus.
Compozitia obtinuta se pune intr-o tava in care ati pus hartie de copt, si dati la cuptor la 180 grade pentru 30 minute (cuptorul incins inainte).
P1190796
Dupa cca 30 min arata asa:
P1190798
Se scoate blatul din tava si se lasa sa se raceasca complet.
Intre timp facem crema.
Crema
Intr-un castron se pun ouale si zaharul.
Se amesteca cu mixerul cca 3-4 minute pana se albesc putin si devin ca o spuma, apoi se pun pe baie de aburi amestecandu-se pana se ingroasa (devin ca o smantama lichida).
Dupa ce s-a ingrosat, se pune o lingura de cacao, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Untul la temperatura camerei, se freaca bine, se pune si cealalta lingura de cacao iar apoi crema care s-a racit intre timp.
P1190817
Blatul se taie in doua si se intoarce in asa fel incat partea de jos care este plata si frumoasa sa vina sus, asa va arata bine fondantul care va veni pus deasupra.
Intr-o tava punem jumatate de blat si il insiropam bine, punem crema (daca vreti sa faceti o avelina de crema deasupra asa ca mine, opriti putina crema intr-un posh) si cealalta parte de blat pe care evident o insiropam bine.
P1190843
Fondantul
Intr-o craticioara se pune pe foc mic apa cu zaharul.
Cand zaharul s-a topit se adauga mierea si se amesteca usor.
Se lasa sa fiarba la foc mic cca 10-15 minute pana cand incepe sa se ingroase putin.
Veti stii ca este gata atunci cand, daca picurati putin din lingura intr-un pahar cu apa rece se strange ca o bombonica cleioasa.
P1190855
Compozitia obtinuta se muta intr-un castron rece (eu folosesc unul metalic pe care il bag 15-20 minute la congelator).
Se lasa sa se raceasca putin si se amestaca cu mixerul pana cand se albeste.
P1190859
Acum adaugati 2 linguri de cacao si amestecati bine cu mixerul.
Luati din fondant cate o lingura si puneti pe fiecare prajitura.
Ideal este sa puneti prajiturile pe un gratar cu spatiu intre ele, iar apoi sa turnati fondant peste ele.
Cu fondantul trebuie lucrat relativ repede pentru ca se intareste.
DSC_9055

My Recipe

NOTA

Fondantul: daca se intareste, il aducem pe calea cea buna punandu-l pe baie de aburi adaugandu-i putina apa.

No Replies to "Amandina"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.