Pasca cu smantana

Reteta asta de pasca este foarte usor de facut si foarte, foarte  buna!
Eu o fac de 15 ani si niciodata nu am dat gres cu ea.
Atentie, ingredientele sunt pentru o tava mare, cu diametrul de 28 cm.

Ingrediente
Foaia
150 gr unt
200 gr faina
70 gr zahar
2 galbenusuri
Zahar vanilat
Coaja rasa de lamaie

Untul la temperatura camerei se amesteca cu faina cernuta si restul de ingrediente.
Veti optine o coca moale care se intinde pe fundul unei tavi de tort cu diametrul de 28 cm.
Se poate face si intr-o tava dreptunghiulara mai mare, iese la fel de buna.

Pentru umplutura avem nevoie de
800 gr smantana grasa (min 20% grasime)
8 galbenusuri
6 albusuri batute spuma
6 linguri faina
4 linguri gris
10 linguri zahar
Semintele dintr-o pastaie de vanilie
Esenta de vanilie
Optional: stafide
Smantana se pune intr-un vas mai maricel si se amesteca cu galbenusurile, zaharul si aromele.
Peste smantana punem grisul, faina (neaparat cernuta) si amestecam bine.
Adaugam albusurile batute spuma si le incorporam cu mare grija cu o spatula (nu cu mixerul) amestecand numai de jos in sus (nu circular).

P1170129

Compozitia obtinuta se pune peste foaie …

…si se da la cuptor la 180 grade cca 50-60 minute sau pana se rumeneste.
Dupa ce pasca s-a copt, se lasa sa se raceasca de tot (5-6 ore), sau cel mai bine este pana a doua zi.
Atentie, nu se taie cat inca este calda!
Se feliaza si se serveste pudrata cu zahar pudra.

P1170140

Rezumat

Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 45 minute
Portii: 12-15

Ingrediente

  • Umplutura - 10 min
  • Foaia - 5 min

74 Replies to "Pasca cu smantana"

  • comment-avatar
    Carmen April 8, 2017 (5:41 pm)

    In foaie nu se pune praf de copt, bicarbonat sau drojdie?

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 11, 2017 (11:48 am)

      Nu se pune.

  • comment-avatar
    Delia April 10, 2017 (8:34 am)

    Nu scurgeți smântâna? Văd în alte rețete că se scurge. Nu mă pricep, e prima dată când aş vrea să fac.

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 11, 2017 (11:47 am)

      La reteta asta nu se scurge smantana, altfel scria in descriere.

  • comment-avatar
    nasty April 12, 2017 (4:09 pm)

    se poate face si fara blat?

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 11, 2017 (11:46 am)

      Nu, blatul are rol esential.

      • comment-avatar
        Anca April 18, 2020 (2:34 pm)

        Multumim pentru reteta. Se recomanda foaie de copt pe fundul tavii?
        Sarbatori Fericite!

        • comment-avatar
          Rafa April 29, 2021 (8:47 pm)

          E moale la mijloc atunci când o scoți de la cuptor?

  • comment-avatar
    Sandu Tereza May 26, 2017 (8:24 am)

    Multumesc frumos pt retete,am facut-o si a iesit super!Va salut,toate cele bune!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica June 29, 2017 (6:56 pm)

      Cu mare drag!

  • comment-avatar
    Mihaela March 28, 2018 (11:30 am)

    Tava o ungeți cu ceva pe margini?miltumesc!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica March 30, 2018 (10:56 am)

      Nu, nu se unge cu nimic. Dupa ce s-a racit, o desprindeti usor de pe margine cu un cutit.

    • comment-avatar
      Roxana May 1, 2021 (2:04 pm)

      Minunată rețeta! Ușor de preparat și extraordinar de bună! Mulțumesc pentru rețetă.

  • comment-avatar
    Vali ciornea April 1, 2018 (9:26 pm)

    Super reteta,mersi

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:46 am)

      Cu mare drag! 🙂

  • comment-avatar
    Sorina April 2, 2018 (10:46 am)

    Foarte bună! Am făcut anul trecut si voi face si anul acesta! E preferata mea!!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:45 am)

      Este si preferata familiei mele. Am incercat mai multe retete, dar asta ramane pe locul 1. 🙂

    • comment-avatar
      Pintilie Marinela April 21, 2021 (6:13 pm)

      Am facut-o anul trecut pt prima data!Cu siguranta o voi face si in acest an!
      E dementiala, fetelor!

  • comment-avatar
    Mihaela April 5, 2018 (1:09 pm)

    Cuptorul ventilat sau fara? Mulțumesc mult

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:45 am)

      Ventilat.

      • comment-avatar
        Alina May 18, 2019 (9:37 am)

        Extraordinar de buna!Perfecta!felicitari pentru rețeta.

        • comment-avatar
          Anamaria Auoanei April 11, 2020 (4:08 pm)

          Buna ziua! Tava se unge cu unt, se tapeteaza cu faina? La aragaz normal, fara grade, la ce foc sa o las? Multumesc! 💞

          • comment-avatar
            Adriana Ionica April 14, 2020 (8:47 pm)

            Tava nu se unge cu nimic, altfel scria in reteta. La foc potrivit, dar sa o urmariti cu atentie sa nu fie focul spre mare sa se arda.

  • comment-avatar
    Diana April 5, 2018 (8:55 pm)

    Foarte buna reteta, astazi am facut-o si desi eram putin sceptica gustul a fost excelent, la fel si aspectul. Cel mai frumos sentiment e sa ti se spuna ca e cea mai buna pasca mancata vreodata!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:44 am)

      Diana, ma bucur ca ti-a placut, dar mai ales ma bucur ca te-ai intors pe site sa-mi scrii! 🙂

    • comment-avatar
      Lidia May 1, 2019 (9:44 pm)

      Cea mai buna pasca , pe care am mancat-o vreodata! Felicitari pt reteta si multumesc!

      • comment-avatar
        Adriana Ionica May 7, 2019 (6:53 am)

        Cu mare drag! 🙂

    • comment-avatar
      Adriana Ionica May 16, 2018 (8:43 am)

      Asa este Mia, multumesc. Idee este ca reteta scrisa acolo nu suna prea bine, dar deh…reteta furata de undeva, pozele din alte parti…uite asa facem site-uri. 🙂

  • comment-avatar
    Anca Rusu October 10, 2018 (1:46 pm)

    Buna, mi-e pofta de un dulce cu smântână iar acesta arata foarte pe gustul meu.
    Dar am o nelămurire: blatul nu se coace deloc fara umplutura?
    Multumesc.

    • comment-avatar
      Adriana Ionica March 25, 2019 (8:04 am)

      Buna Anca,
      Nu se coace deloc, altfel scria in reteta. 🙂

    • comment-avatar
      Lora April 17, 2020 (9:29 pm)

      Buna seara , am făcut Și eu rețeta acum . Miroase atât de îmbietor .. pasca s-a crăpat deasupra , aveți idee de ce ? Și cum as putea sa evit asta pe viitor ? Va mulțumesc ptr rețeta .

      • comment-avatar
        Adriana Ionica April 18, 2020 (7:30 am)

        Buna, nu am idee de ce s-a crapat, insa nu cred ca este ceva grav :). Puteti pune cateva oua mici de ciocolata in mijloc si apoi sa pudrati cu zahar pudra. Va arata superb. Sa o mancati sanatosi!

      • comment-avatar
        Catalina April 24, 2021 (11:59 am)

        Bună ziua, acum am băgat-o la cuptor sa vedem ce uese

  • comment-avatar
    ANCA March 16, 2019 (11:48 pm)

    Se poate congela ?

    Foarte buna reteta,felicitari!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica March 25, 2019 (8:05 am)

      Nu am incercat, dar nu vad de ce nu ar merge. 🙂

  • comment-avatar
    Tereza Sandu April 20, 2019 (8:32 pm)

    Am făcut-o începând de anul trecut și,după cum era și normal am făcut-o și anul acesta pt că iese super și e preferata familiei,așa că am recomandat-o și cumnatei să i facă și ea!Nu pot decât să vă mulțumesc pt rețeta asta atât de faină! 💜🤗😘

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 23, 2019 (12:02 pm)

      Sa va fie de bine! Ma bucur ca va place! 🙂

    • comment-avatar
      cristina April 10, 2020 (9:25 pm)

      Este de departe cea mai buna reteta de pasca. Delicioasă! Mulțumiri pentru reteta!

      • comment-avatar
        Adriana Ionica April 11, 2020 (12:07 pm)

        Asa este! Cu mare drag!

  • comment-avatar
    Luca Daniela April 22, 2019 (10:26 pm)

    Se poate inlocui făina cu amidon ?Mulțumesc anticipat

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 23, 2019 (12:01 pm)

      Nu stiu, nu am incercat.

  • comment-avatar
    Lili April 25, 2019 (8:33 am)

    Merge cu smântână de la LIDL,20% grăsime?

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:16 pm)

      Da, daca are minim 20% grasime merge cu siguranta.

  • comment-avatar
    Nicoleta April 26, 2019 (9:36 am)

    Aluatul se pune si pe peretii tavii? Din prima poza asa pare. Daca da, aluatul e suficient?
    Pentru Luca Daniela si nu numai, pasca se poate congela!
    In fiecare an, de Paste, eu fac cate 3-4 pasti: cu smantana, cu branza, cu fructe si de ciocolata) . De fiecare data congelez cate o bucata din fiecare.
    Ambalez bine in folie de plastic, etichetez si pun la congelator.
    Dupa cateva zile (asta pentru ca ne place si nu rezistam mai mult timp) scot cate o bucata, las la decongelat in frigider si zici ca e proaspat facuta. Nu se schimba nici gustul, nici consistenta!
    Va doresc un Paste luminat!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:18 pm)

      Buna ziua, asa cum se vede in poza si scrie in reteta, aluatul se intinde numai pe fundul tavii. 🙂

  • comment-avatar
    Liege April 26, 2019 (11:53 am)

    O bunatate multumim ptr reteta😘😘😘

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:18 pm)

      Cu mare drag, sa va fie de bine! 🙂

  • comment-avatar
    Alina Rosu April 26, 2019 (12:23 pm)

    Bună ziua. Am făcut și anul trecut, și la gust e cea mai buna făcută vreodată de mine. Însă, și anul trecut și anul asta, îmi rămâne cruda la mijloc. Ce greșesc? Cuptor clasic, pe gaz, am învârtit-o, am pus tava sub, ca să o las mai mult, dar sa nu se ardă…

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:23 pm)

      Buna ziua, trebuie sa aveti in vedere dimensiunea tavii…a mea este mare, are diametrul de 28 cm, nu este o tava obisnuita de tort. Apoi trebuie sa o lasati in cuptor aproape o ora la temperatura indicata in reteta. Pentru a stii temperatura exacta in cuptor, va recomand sa cumparati un ceas special de cuptor. Si cel mai important este sa nu o taiati calda, ci complet rece sau cel mai bine a doua zi. 🙂 Sper sa va fie de folos raspunsurile.

  • comment-avatar
    Gheorghe Iovu April 27, 2019 (1:04 pm)

    Este al doilea an in care fac pasca după reteta dumneavoastră, iese fantastic de bună! Multumim pentru retetă, sărbători binecuvantate!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:23 pm)

      Sa va fie de bine, ma bucur ca ati revenit sa-mi spuneti. 🙂

  • comment-avatar
    Maria Trifan April 28, 2019 (9:19 am)

    Am facut aceasta reteta anul trecut si mi-a placut foarte mult. Insa anul acesta, are o textura cam spongioasa, ca o bezea. Am batut albusurile spuma, dar nu au iesit acea bezea foarte tare si lucioasa. Ma gandesc ca poate anul trecut am pus din greseala zahar la albusuri si de aceea s-a tinut mai tare, dar nu stiu ce sa zic? Imi puteti spune unde am gresit?

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 30, 2019 (5:31 pm)

      Buna ziua, asa cum scrie in reteta, albusurile se bat simple, fara zahar. Cand puneti albusurile in compozitia cu smantana, amestecati usor de jos in sus (nu circular). Daca ati facut anul trecut si a iesit bine, trebuia sa fie la fel si de data aceasta. Aveti grija ca ingredientele sa fie la temperatura camerei si masurate exact in cantitatile exacte. Si nu in ultimul rand, temperatura in cuptor…cumparati-va un termomestru special de cuptor, doar acela arata cel mai bine temperatura in cuptor. 🙂

  • comment-avatar
    Luiza April 12, 2020 (8:45 pm)

    Al doilea an consecutiv cand am facut pasca si a iesit delicioasa! Multumesc ☺️

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 14, 2020 (8:45 pm)

      Cu multa placere, sa o mancati sanatosi!

    • comment-avatar
      Ana Maria April 20, 2021 (10:03 pm)

      Cu mare interes și drag revin asupra acestei rețete! De vreo 2-3 ani tot aceasta este preferata mea ♡♡♡!Vă mulțumesc și anul acesta! Sărbători cu bine 😊!

  • comment-avatar
    Cristina April 17, 2020 (8:25 am)

    Am.incercat multe retete dar asta e cu siguranta ce a mai buna varianta de pască cu smantana. Multumesc .

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 18, 2020 (7:27 am)

      Ma bucur ca va place!

  • comment-avatar
    Maria April 17, 2020 (12:56 pm)

    Super rețetă! Mi-a iesit exact!!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica April 18, 2020 (7:27 am)

      Daca urmati ce scrie in reteta, nu are cum sa nu iasa! Felicitari! Sa o mancati sanatosi!

      • comment-avatar
        Ana Maria April 18, 2020 (12:54 pm)

        Cand am scos-o din cuptor era crescută si frumoasa. La jumate de ora s-a lăsat atat de urat. Care a fost cauza?
        Menționez ca am făcut totul “ca la carte”. Am respectat rețeta pas cu pas

  • comment-avatar
    Mazareanu Mihaela April 18, 2020 (10:00 am)

    Ce textura trebuie sa aiba cand o scoti din cuptor?

  • comment-avatar
    Lavinia Vlajinca April 18, 2020 (10:24 am)

    Buna, daca ar fi sa pun smantana cu 15% grasime as avea sanse sa imi iasa sau nu prea? E prima data cand as face si am apucat sa cumpar o galetusa de smantana cu 15%… si nu as vrea sa fac vreun experiment esuat. Multumesc! 🙂

  • comment-avatar
    Agnes Berdei April 18, 2020 (10:50 am)

    Am gasit aceasta reteta in 2017 si de atunci e singura pasca pe care o fac si pe care o mananc. Multumesc mult! Nu cred ca am mancat nici macar la alte persoane o pasca atat de cremoasa si gustoasa

  • comment-avatar
    Iuliana April 19, 2020 (2:52 am)

    Am facut-o si eu ieri si a iesit foarte buna! Multumesc pentru reteta! Sarbatori fericite!

  • comment-avatar
    Monica April 21, 2020 (7:58 pm)

    Este minunata!!! Copiii mei o vor pe tot parcursul anului! Foarte gustoasa și fina, dar foarte ușor de făcut! Pentru mine, un paradox …mulțumesc din suflet!

    • comment-avatar
      Adriana Ionica August 7, 2020 (11:14 am)

      Chiar este usor de facut, sa va fie de bine!

  • comment-avatar
    Giorgiana April 23, 2020 (12:13 pm)

    Mulțumesc pentru reteta, este al doilea an în care o fac și îmi iese delicioasa.

    • comment-avatar
      Adriana Ionica August 7, 2020 (11:14 am)

      Cu mare drag!

  • comment-avatar
    Alexa May 1, 2020 (9:48 pm)

    Excelenta! Am urmarit reteta intocmai si a iesit delicioasa. Intr-adevar tava nu necesita ungere. Chiar si cu o tava “neprietenoasa” cu aluaturile a iesit ok. Cu siguranta e pe lista de retete preferate de acum inainte.

    • comment-avatar
      Adriana Ionica August 7, 2020 (11:13 am)

      Ma bucur ca v-a placut, sa va fie de bine!

    • comment-avatar
      Denis April 29, 2021 (1:45 pm)

      Diana 28 aprilie 2021 at 10:20

      Bună ziua, doamnă! Puteți,vă rog să îmi spuneți în ce măsură pot mări cantitatea de umplutură dacă doresc sa fac într-o tavă dreptunghiulară cu dimensiunile de 28/35 cm? Cantitatea de aluat o voi păstra, însă mofturoșii mei de acasă caută umplutura aceea cremoasă, numai cu smântână și ouă, fără brânză dulce și această rețetă pare să se apropie cel mai mult de perfecțiune (așa arată crema), însă vor și ceva ” bază” de aluat. Pentru aceasta cantitate ce timp de coacere ar trebui să aibă și ce textură , adică se coagulează și se întărește mult după răcire?Vă mulțumesc din suflet pentru răspunsul anticipat.

  • comment-avatar
    Dana April 25, 2021 (9:04 am)

    Excelenta, deja ar fi al treilea an când o fac. A ieșit de fiecare data, urmând exact instrucțiunile! Vă mulțumesc!🌹

Leave a reply

Your email address will not be published.